Wie zijn wij?

Om kwaliteitsvol te werken, kunnen we niet alle vragen beantwoorden.
Pas als er iemand heeft afgerond, kunnen we een nieuwe begeleiding opstarten.

Vragen naar diagnostiek kunnen nog steeds gesteld worden aan Kim.  Heidi startte haar praktijk in 2006. Met eenzelfde idee kwam Kim in 2008 net aan de overkant van de straat wonen. De goede verstandhouding als buren maakte dat we samen in zee gingen in 2014 waarbij er een mooie opsplitsing was van de specialisaties. In november 2019 vervoegde Begga onze praktijk met als specialiteit rouwconsulent en in april 2021 kwam Els erbij. Het is een fijn team, we leren ontzettend veel van elkaar en kunnen onze vragen en onze mooie ervaringen met elkaar delen tijdens regelmatige intervisiemomenten.

Vierkant foto heidijpg


Heidi Deknudt

0472/33.73.30

 Lebeke 73 (Linkerkant van de straat)
kim vierkant2jpg


Kim Dupont

0474/95.81.91

Lebeke 75 (Rechterkant van de straat)

B753E5DB-A3C4-4218-B4A3-4E76BC6715E9_1_201_ajpeg


Els Thibau

0479/65.07.87

 Lebeke 73 (Linker- en rechterkant van de straat)

begga-kleinjpg


Begga Van de Velde

0497/64.95.60

 Lebeke 75 (Rechterkant van de straat)Heidi Deknudt

Psycholoog — Psychotherapeut. 

Geconventioneerd psycholoog binnen het ELP-project voor volwassenen.

Individuele therapie met (jong)volwassenen.

Toen ik me ging inschrijven aan de universiteit in Leuven twijfelde ik heel erg tussen biologie en psychologie. Het muntstuk besliste: het werd psychologie. Het is mijn droom om in de toekomst gedeeltelijk een integratie te maken van deze twee passies. 

Mijn drive om mensen in moeilijke situaties zorgzaam nabij te zijn, zorgde ervoor dat ik na mijn studies psychologie een jaar vrijwilligerswerk deed in Angola, een land in burgeroorlog toen. Deze ervaring heeft mijn visie op de wereld en op andere culturen erg verruimd. Daarna werkte ik in verschillende sectoren: kinderpsychiatrie, bijzondere jeugdzorg, gehandicaptenzorg. Uiteindelijk vond ik gedurende lange tijd mijn plek in een school voor volwassenen die blind of slechtziend zijn of worden. Hier zag ik veel verdriet, machteloosheid, lijden,… maar ook wijsheid, hoop en warmte. De bewondering voor waar mensen, ondanks zware beperkingen en aanhoudende verliesverwerking, toe in staat zijn, de veerkracht die mensen kunnen ontwikkelen  is voor mij een belangrijke inspiratiebron geworden, vooral op momenten dat ik met mensen praat die heel vast zitten en weinig perspectief meer zien.

Mijn grote nieuwsgierigheid en leergierigheid maken mijn blik opener en ruimer. Het prikkelt me om telkens weer samen fris en onbevangen te kijken naar wat mensen bezighoudt: de klachten, de context, maar ook de mogelijkheden, de dromen, datgene wat je lichaam je wil vertellen, de tendens tot groeien…

In 2010 vertrok ik met een team psychologen naar Haïti, om daar kinderen en volwassenen traumatherapie aan te bieden na de aardbeving – de kracht van de natuur kan verwoestend zijn. Ook dit was een ingrijpende ervaring en heeft me veel geleerd over de noodlot dat iedereen kan treffen, maar ook over veerkracht en de kracht van samen. Dit was ook het begin van een nog steeds doorlopende leerpad rond wat traumatische gebeurtenissen doen met een mens op fysiek, emotioneel, sociaal, gedrags- en zingevingsniveau en hoe je terug kan leven ipv overleven. 

Daarnaast kan de natuur ook helend zijn. De laatste jaren komt mijn passie voor de natuur weer bovendrijven. Een combinatie van mijn twee grote interesses komen samen in de plek waar ik woon en werk: de kouter tussen Denderhoutem en Ninove. Voor wie dat wenst, kunnen de gesprekken buiten doorgaan, in en met het mooie stukje natuur van ‘de diepe straten’. Soms komen er op die manier verrassende zaken op onze weg, die het gesprek in een onvermoede richting sturen.

Sinds de corona-pandemie ben ik me erg gaan interesseren in het lichaam en hoe het zichzelf kan helen. Ik leer en lees veel over bijvoorbeeld de rol van voeding bij depressie, angsten, burn-out (food and mood) en wil ook in de psychotherapeutische gesprekken tips aanreiken over wat je zelf kan doen om je lichaam te ondersteunen in het herstelproces. 

 

Opleidingen:

Cliëntgerichte psychotherapie, (Ugent)    Rouwtherapie (Zorg-Saam)                    Psychoanalytische therapie (Ugent)             Psychotraumatologie (BIP)                         Lifespan Integration Therapy (BIP)         Focusing (Chris Van De Veire)        Wandeltherapie (Instituut Duurzaam Werken).     EMDR (Educas)                           Nutritionele psychologie (Educatieve Academie)


Engagementen:

-         Verantwoordelijke voor de tweejarige opleiding Psychotraumatologie (BIP – VUB)

-         Redactieraad van het Tijdschrift voor Persoonsgerichte en Experiëntiële Therapie en Counseling.

-         Supervisor voor de Cliëntgerichte Therapie

Meer info: www.heidideknudt.be
Visumnummer: 742110402         Aangesloten bij volgende beroepsverenigingen:   BFP en VVKP, VVCEPC, BIPKim Dupont

Psycholoog - psychotherapeut. 

Geconventioneerd psycholoog binnen het ELP-project voor volwassenen en kinderen.

kinderen, gezinnen, relaties, senioren

Ik studeerde af als master in Klinische Psychologie in 2005 en ben sindsdien in verschillende werksettings aan de slag geweest: bij mensen met een mentale beperking, mensen die opgenomen zijn op een psychiatrische afdeling en gedurende 10 jaar in een Centrum Geestelijke Gezondheidszorg. 

Als langdurige therapie-opleiding heb ik relatie-en gezinstherapie gevolgd. Vandaar mijn interesse om met koppels en kinderen en hun gezin te werken. De dynamieken in gezinnen, met transgenerationele thema’s werken, is echt iets voor mij.

Een passie die ik al van kinds af aan mee draag, is de liefde voor de dieren. En ik ben niet alleen, mensen die troost kunnen vinden bij dieren, zijn geen uitzondering. Dus waarom ze niet inzetten in de therapie met kinderen? Het kan een alternatief zijn voor speltherapie. Kinderen met HSP (hoogsensitiviteit), kinderen met Autisme Spectrum Stoornissen,... reageren doorgaans ook zeer positief op dierentherapie. Mijn hond Kelly, de geitjes, de konijntjes; elk kunnen ze een bepaalde rol opnemen tijdens de therapie. Recent startten we ook een samenwerking met Knipperkot VZW, uit de buurt, waar we de therapie op de boerderij laten plaatsvinden.

Ook voor testen van je kind kan je bij mij terecht (IQ, sociaal-emotioneel functioneren,...). 
Op donderdag namiddag werk ik op verplaatsing in een voorziening voor kinderen die geplaatst zijn vanuit de jeugdrechtbank.

Waar ik ook een bijzondere interesse voor heb, is voor de uitputtingssyndromen waar cliënten de laatste jaren steeds meer onder lijden. Niet alleen burn-out, maar ook Chronisch Vermoeidheids Syndroom (waar ik ook een thesis rond schreef), fibromyalgie, prikkelbare darm syndroom,… dragen mijn interesse. Dit is een vakgebied waar veel wordt ontdekt, zo spelen persoonlijkheidsfactoren een rol in het ontstaan van de symptomen.

Er zijn ook enkele specifieke methodieken die ik gebruik o.a. EMDR & hypnose. Bij EMDR gaan we via het lichaam de hersenen stimuleren om pijnlijke zaken uit het verleden een plaats te geven. Doorheen de jaren heb ik zo al vele cliënten kunnen helpen. De interesse in het behandelen van trauma’s deel ik met mijn collega’s . We hebben hierrond vaak verrijkende intervisies. Mijn laatste opleiding, waar ik nu ongeveer de helft van afgerond heb, is die van de hypnose. Hypnose lijkt misschien niet voor iedereen maar het moet gezegd, voor mensen die zich open stellen, gebeuren er vaak mooie dingen. Om op
zoek te gaan naar de positieve zaken in iemand zijn leven, de krachten.

Zoals jullie weten, is er tijdens de vorige regering budget vrijgemaakt voor eerstelijnspsychologen. Hier heb ik ook een aantal uur per week van opgenomen. Indien u hierover informatie wenst, mag u steeds contact opnemen met mij.

Visumnummer: 822106511            Aangesloten bij de volgende beroepsverenigingen: Belgische Psychologen Commissie,
                                                                                                        EMDR Belgium, Vlaamse Vereniging voor Hypnose.  Els Thibau

Klinisch orthopedagoog — Psychotherapeut
Geconventioneerd orthopedagoog binnen het ELP-project.

Individuele therapie met (jong)volwassenen.


Ik ben afgestudeerd in 1993 als klinisch orthopedagoog (toen nog licentiaat psychologische en pedagogische wetenschappen). Daarna werkte ik in verschillende settings met kinderen en volwassenen (met een beperking). Sinds 2010 ben ik ook praktijklector aan Hogeschool Gent. Ik begeleid er studenten in hun eerste stappen in het werkveld als opvoeder-begeleider.
Toen ik de 50 naderde, maakte ik een ommezwaai door opnieuw te gaan studeren om psychotherapeut te worden. Ik had nooit gedacht dat ik zelfstandige zou worden, maar zeg dus nooit nooit ... Ik voel me bijzonder goed bij deze keuze en werk nu als zelfstandig psychotherapeut. Tot mijn vreugde ontdek ik daarbij steeds meer mogelijkheden. Naast mijn werk hier maak ik ook deel uit van groepspraktijk De Sleutelbos in Ninove en werk ik thuis in Wonderfocus.
Om in de drukte goed voor mezelf te zorgen kan je me vaak al wandelend in de velden terugvinden. De natuur werkt rustgevend én inspirerend. Ik volgde daarom ook een opleiding tot wandelcoach. Wandeltherapie behoort dus tot de mogelijkheden.
Mensen die in de knoop zitten met emoties kan ik helpen om dit gevecht in zichzelf te ontrafelen. Stilstaan bij jezelf en bij je eigen lichaam helpt om de richting te bepalen die juist voelt en om beslissingen te nemen die “kloppen”. Dit kan via Focusing. Door Focusing krijg je inzicht in wat je onbewust drijft en kan veranderen. Je eigen lijf is de belangrijkste coach in dat proces. Focusing is een eenvoudige en natuurlijke vaardigheid die echter vaak verloren raakt in de dagelijkse drukte. Het hoofd wordt zo zwaar belast dat we uit evenwicht raken. Focusing kan de balans herstellen met een betere emotieregulatie en een intenser welzijn als resultaat. Vaak zijn het onze emoties die ons de richting van ons intern kompas duidelijk maken.

Wie kan bij mij terecht? (Jong)Volwassenen met allerlei levensvragen, burn out, angsten, depressieve gevoelens of stressklachten, onverwerkte (jeugd)trauma’s, het gevoel van vast te zitten of emotieregulatiemoeilijkheden…

Visumnummer: 294680                                   Aangesloten bij VVO en VVCEPCBegga Van de Velde

Bsc Sociaal Agogisch Werk: Orthopedagogie

Rouw- en verliesconsulent

‘Want we zijn ook wat we verloren hebben’

Amorres Perros van Iñarritu, Mexico 2002


Als rouwconsulent begeleid ik mensen bij een verliessituatie en het rouwproces dat daaruit volgt. Soms is dat voor een korte periode, soms voor een langere periode. Geen enkel rouwproces verloopt immers op dezelfde manier en rouwen is iets zeer individueel.

Via individuele en vertrouwelijke gesprekken probeer ik tijdens een begeleiding zicht te krijgen op wat de vragen en mogelijke problemen zijn. Samen gaan we dan op zoek naar mogelijke antwoorden.  

Ik sta stil bij emoties, gedachten en ervaringen bij het verlies, maar ook wat kan helpen in het verwerkingsproces. Ook vooruitkijken en bekijken hoe het leven opnieuw kan heringericht worden, maakt deel uit van de begeleiding.

Eerst wordt er een kennismakingsgesprek gepland. Tijdens dat eerste gesprek luister ik naar verwachtingen en kunnen we mekaar wat beter leren kennen.

Na het kennismakingsgesprek kan dan samen het traject verder worden uitgestippeld.